Ado Den Haag uitgeschakeld voor Europees Voetbal

ADO Den Haag had zaterdag in Arnhem een klein wonder nodig om de 2-5 achterstand tegen Vitesse goed te maken om de kans op Europees voetbal in leven te houden. Dat wonder kwam er niet. ADO Den Haag werd met 2-1 verslagen door Vitesse. Daarmee lukte het niet om voor de tweede keer (na 2011) Europees voetbal af te dwingen via de play-offs. Maar de formatie van trainer Fons Groenendijk kan wel terugkijken op een mooi seizoen met een zevende positie in de Eredivisie als bekroning.

Groenendijk kende enkele personele problemen. Vanwege blessures van Tyronne Ebuehi, Trevor David en Thijmen Goppel had hij geen rechtsback tot zijn beschikking. Daarom speelde de linksbenige Bas Kuipers op die positie. Doelman Robert Zwinkels moet een operatie ondergaan aan zijn lies. Indy Groothuizen was zijn logische vervanger. Voorin geen plek voor Erik Falkenburg, maar weer eens een basisplek voor Edouard Duplan.

De wedstrijd had even nodig om op gang te komen. Op een kopbal van Bryan Linssen na gebeurde er in de eerste twintig minuten nagenoeg niets. Pas daarna werd het publiek meer verwend. Dat begon met een kansje voor Linssen, die ruim naast ging. Wat volgde was een fase dat ADO Den Haag het doel van Vitesse even goed onder druk zette. Er ontstonden mogelijkheden uit voor Sheraldo Becker en Bjørn Johnsen, maar zij hadden geen succes.

Juist toen ADO Den Haag met veel man rondom de zestien van Vitesse was te vinden, scoorde de thuisploeg. Na een scherpe counter schoot Tim Matavz keihard binnen. ADO Den Haag mocht van geluk spreken dat het slechts met een 1-0 achterstand de rust inging. Want Linssen, Matavz en Alexander Büttner (schot op de paal) hadden de Arnhemmers een grotere voorsprong kunnen brengen.

Mocht ADO Den Haag nog illusies hebben op een stunt, dan konden die acht minuten na rust de prullenbak in. Uit een voorzet van Linssen gleed Mason Mount bij de tweede paal de 2-0 binnen. De mannen van Groenendijk gaven echter niet op en maakten twee minuten later de aansluitingstreffer dankzij Nasser El Khayati.

Ondanks dat doelpunt had ADO Den Haag nog steeds vier goals nodig om er in ieder geval een verlenging uit te slepen. De Hagenaars werkten er hard voor, maar een verlenging zat er geen moment meer in. De ploeg creëerde nog wel een grote kans voor Johnsen. De Noor schoot helaas te wild over. Ondanks nog wat kleine kansjes over en weer zou het bij de 2-1 blijven. Zodoende mag Vitesse zich opmaken voor de finale van de play-offs. Voor ADO Den Haag zit het seizoen erop. Ondanks de uitschakeling kan het dus terugkijken op een succesvol seizoen, waarin een mooie zevende plek werd behaald in de Eredivisie.