Geschreven door  vrijdag 23 november 2018 10:37

Met droefenis heeft ADO Den Haag kennisgenomen van het overlijden van Piet Oostrum. De voormalig keeper stond tussen 1954 en 1964 in 111 competitiewedstrijden en in totaal in 150 duels onder de lat bij ADO. Oostrum is 89 jaar geworden. Om stil te staan bij het overlijden van de oud-keeper zullen de spelers van het eerste elftal zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle rouwbanden dragen.

In zijn actieve voetballoopbaan diende Oostrum twee clubs: SV Wassenaar en ADO. Oostrum maakte naam bij Wassenaar, dat in de jaren vijftig furore maakte en zelfs de tweede klasse bereikte. Toen in 1954 het betaald voetbal in Nederland werd ingevoerd, verhuisde de sluitpost naar ADO. Daar zou hij met wisselend succes onder de lat staan, tot hij in 1964 stopte en trainer werd. Hij diende diverse amateurclubs, waaronder SV Die Haghe en de jeugd en amateurs van ADO (ADO 3).

Piet Oostrum stond bekend als een redelijke, gedegen doelman. Hij had geen spectaculaire stijl van keepen en maakte soms ook een nogal nerveuze indruk. Dat was vooral te zien aan de twinkelende vingers als de bal niet in de buurt was. Oostrum was de opvolger van Frans Kok, die in 1959 van ADO overstapte naar stadgenoot SHS. Hij kon echter niet echt rekenen op een vaste plek onder de lat. Hij had concurrentie van onder anderen Joop Niezen, Wim Biere, Arie Bakker en de onlangs overleden Karel Stoker. Vanuit de jeugd diende Martin van Vianen zich tenslotte nadrukkelijk aan. Hij zou uiteindelijk de grootste concurrent van Oostrum worden en hem ook van de plek onder de lat verdringen. De rivaliteit onder de doellieden betekende ook dat het tweede en derde elftal (het hoogste amateurteam van ADO) destijds beschikte over goede doelmannen.

In 1964 zette Oostrum een punt achter zijn actieve voetballoopbaan. Voor ADO keepte hij 111 competitiewedstrijden en 12 bekerduels. In totaal stond hij 150 wedstrijden onder de lat van de (toen nog) roodgroenen.

Toen Oostrum nog maar kort trainer was van Die Haghe, werd hij enige tijd getroffen door plotseling opgekomen blindheid. Het gebeurde toen hij in zijn functie van trainer/verzorger bij een wedstrijd het veld inliep om een geblesseerd geraakte speler te helpen. Hij boog zich over de speler en meldde dat hij niet meer kon zien. Het duurde geruime tijd voordat hij het gezichtsvermogen terug had en hij zijn activiteiten als trainer kon voortzetten. Dat deed hij, behalve voor Die Haghe, ook voor onder meer de hoogste jeugd en het hoogste amateurteam van ADO.

Als persoon leerde de voetbalwereld Oostrum kennen als een bescheiden en beschaafde man. Niet voor niets werd hij ook wel ‘The Gentleman from Wassenaar’ genoemd.

ADO Den Haag wenst alle nabestaanden van Oostrum veel sterkte met het grote verlies.