Nieuw doel: Europees voetbal!

Degradatie is ontweken, maar er gloort nu alweer een nieuwe stip aan de horizon voor FC Den Haag. De play-offs om Europees voetbal blijken plotseling binnen handbereik.

Het was de maandag na de bevrijdende 0-1 zege bij Sparta, anderhalve week geleden, toen video-analist Marvin van der Valk een uitdraai van de laatste twee speelronden onder de neus van trainer Fons Groenendijk drukte. De bijbehorende boodschap: FC Den Haag is nog altijd in de race om een plekje in de play-offs voor Europees voetbal. Niet alléén op papier.

,,Daar had ik tot op dat moment nog geen seconde aan gedacht”, geeft Groenendijk toe. ,,Ik was alleen bezig met de degradatiestrijd. Maar het is inderdaad nog haalbaar.”

Inmiddels kent hij het programma van de in te halen ploegen (zie kader) uit zijn hoofd. Kalmpjes somt de oefenmeester van de huidige nummer 12 van de eredivisie op dat Willem II nog tegen Ajakkes speelt, FC Groningen tegen PSV en Heracles tegen Feyenoord. En die voorlaatste club – momenteel nog in het bezit van die felbegeerde negende plaats – moet komende zondag eerst nog tegen… FCDH. Groenendijk: ,,We staan vijf punten achter, dus dat is dan direct een finale. Die moeten we winnen om de play-offs te halen.”

Smeekbeden

Hij moet er zelf ook een beetje om lachen. Bij zijn aanstelling, begin februari, klampten fans hem nog aan met smeekbeden of hij de club alsjeblieft voor directe degradatie kon behoeden. ,,Ik zag de wanhoop in hun ogen. Ze waren al blij met de nacompetitie.” Nu, een kleine drie maanden later, speelt FCDH zoals verwacht een alles-of-nietswedstrijd om de play-offs te halen, maar dan wel die met Europees voetbal als potentiële beloning.

Het zou een onvoorstelbare prestatie zijn, passend in een prachtig jongensboek. Maar het is eerder vertoond. In het seizoen 2007-’08 stond NEC na 21 speelrondes zeventiende, met evenveel punten als hekkensluiter Excelsior. Opeens kreeg het team van trainer Mario Been de geest – zoals FCDH nu – en plaatste het zich alsnog voor de play-offs. Zes overwinningen later was zelfs een Europees ticket bemachtigd.

Eenzelfde scenario valt ook bij FCDH niet uit te sluiten. Klim je vanuit de afgrond naar de play-offs, dan kun je op basis van het opgebouwde vertrouwen ook ver komen tegen op papier sterkere ploegen. ,,Maar om het alleen al te halen, zal het allemaal erg mee moeten zitten”, weet Groenendijk. ,,In de degradatiestrijd bleven onze concurrenten ook punten pakken, we hebben het volledig op eigen kracht gedaan. Nu zijn we sterk afhankelijk van de resultaten van de andere ploegen.”

Vette worst

Desondanks houdt de technische staf het elftal met de play-offs een vette worst voor, al is het maar om te voorkomen dat het seizoen als een nachtkaars uitgaat, nu het water bij FCDH niet meer tot de lippen staat. Om bij te komen van enkele heftige maanden kreeg de spelersgroep vorige week wel van donderdag tot en met zondag vrijaf.

Groenendijk: ,,Vier dagen! Dat had ik als trainer nog nooit gedaan gedurende een seizoen. Maar deze jongens hebben een zware periode achter de rug. Ze hadden het verdiend. Deze week zijn we weer vol aan het trainen, om de vakantiemodus uit te schakelen. Iedereen wil het seizoen mooi afsluiten. Wanneer dat is, dat merken we wel.”

BRON: ad.nl

Laat een reactie achter

??????? Joomla 2015