Geschreven door  dinsdag 30 april 2019 14:36
Met Haags bloed en zweet knokte ADO Den Haag Vrouwen zich vrijdag in de schaduw van de Johan Cruijff Arena naar een derde gelijkspel in acht dagen. De tranen waren voor Ajax, dat de kampioensschaal volgende week moet overhandigen aan de vrouwen van FC Twente.

Bij de start van het laatste duel in de play-offs om de landstitel leken de Haagse vrouwen nog niet helemaal bij de les. Nog voor er twee minuten waren verstreken, had oud-Hagenaar Eshly Bakker het doel van Barbara Lorsheyd tweemaal onder vuur genomen. Haar eerste poging eindigde op de sintelbaan achter het doel. Vervolgens kopte zij naast. Wakker geschud ontworstelde het team dat Arend Regeer in zijn laatste wedstrijd als trainer het veld had ingestuurd zich aan de druk. In de achtste minuut bezorgde Pia Rijsdijk Ajax een koude douche door zich vrij te dribbelen en goalie Lize Kop met een fraaie boog naar de verste hoek aan de grond genageld te laten staan: 0-1. Tien minuten later zorgde de scheidsrechter voor een surprise door na een struikelpartij van een Ajacied in het Haagse strafschopgebied gedecideerd naar de penaltystip te wijzen. Eshly Bakker pakte het cadeautje dankbaar uit en bracht haar ploeg op gelijke hoogte. Een Haagse terugspeelbal bracht Bakker nog eens in stelling. Lorsheyd kon haar geen halt toeroepen. Tot op luchting van de Haagse aanhang verdween de bal dit keer echter in het zijnet. Daarna bleef Lorsheyd de alleen voor haar opgedoken Ellen Jansen de baas. De Ajax-supporters haalden opgelucht adem toen een pass van Maartje Looijen op de vrijlopende Rijsdijk net kon worden geblokkeerd en een schot van Looijen over het doel zeilde.

Na de pauze zette Rijsdijk als eerste Kop aan het werk met een schot van de vleugel. Dit keer bleef het doel ongeschonden. Daarna kwam de Haagse defensie onder steeds grotere druk te staan. Nadine Noordam, Sharon Kok, Romy Speelman en Priscilla Mesker weerden zich als leeuwen, al konden zij niet voorkomen dat de hoofdstedelingen uit corners en vrije trappen voor gevaar zorgden. Als de nood het hoogst was, greep Barbara Lorsheyd echter steeds weer soeverein in. Gedwongen om steeds meer risico's te nemen gaf Ajax achterin ook steeds meer ruimte weg. De Haagse vrouwen kregen daardoor meerdere mogelijkheden op een coup de grâce. Vrijgespeeld door Rijsdijk liet Jaimy Ravensbergen Kop kansloos met een uithaal met links. De lat stond een treffer in de weg. Uit een voorzet van Looijen waagde de pinch-hitter nog eens haar kans. Dit keer lag Kop in de weg. Daarna poogde Taylor Ziemer haar afscheid van ADO Den Haag Vrouwen op te luisteren met vuurwerk. Haar eerste schot eindigde in de armen van de keepster. De tweede vuurpijl vloog over het doel richting Johan Cruijff Arena.  

Karakteristiek

Ajax-ADO Den Haag Vrouwen 1-1 (1-1)

Scoreverloop: 8. Rijsdijk 0-1, 18. Eshly Bakker (pen.) 1-1

Ajax: Kop, Van der Most, Van Es, Dijkstra (77. De Sanders), Doorn (69. Verhoeve), Munsterman (69. Schenkel), Akkerman, Jansen, Lewerissa, Eshly Bakker, Linda Bakker

ADO Den Haag Vrouwen: Lorsheyd, Noordam (67. Van der Meer), Kok, Speelman, Mesker, Ziemer, Looijen, Olislagers, Grant, Rijsdijk, Dessing (74. Ravensbergen)Fotografie: Peter Looijen

Fotografie: Peter Looijen
Laatst aangepast op dinsdag 30 april 2019 16:25